Mitä on Pulmonaalihypertensio eli PH?

Mikä on PAH?

Keuhkovaltimoiden verenpainetauti eli pulmonaaliarteriahypertensio (PAH) on harvinainen, vakava sairaus, joka voi ilmaantua missä iässä hyvänsä. PAH on pienten keuhkovaltimoiden sairaus, jossa suonet ahtautuvat tuntemattomasta syystä ja keuhkovastuksen lisääntyessä keuhkoverenkierto huononee.

Mikä on NYHA-luokitus?

NYHA-luokitus (New York Heart Association) kuvaa sairauden vaikeusastetta. Vaikeusaste määräytyy sen mukaan, kuinka herkästi oireita esiintyy rasituksessa ja levossa. Luokitus vaikuttaa myös siihen, miten sairautta hoidetaan.

Mikä on KTEPH

Krooninen tromboembolinen keuhkoverenpainetauti (KTEPH) kehittyy noin 1-4 %:lle keuhkoembolian eli keuhkojen verisuonitukoksen sairastaneista. Pieniin keuhkoverisuoniin voi myös muodostua pieniä verihyytymiä, jotka voivat aiheuttaa verisuonitukoksia.

Tutkimus

Viimeisten 15-20 vuoden aikana PAH:n (WHO ryhmä 1) hoidot ovat kehittyneet merkittävästi. Uudet terapiat ovat johtaneet merkittävään paranemiseen potilaiden oireissa, sairauden etenemisen hidastumisessa ja elinodotteen pidentymisessä.

Vastadiagnosoidut potilaat

Pulmonaalihypertensio-diagnoosi on uudelle potilaalle kokonaisvaltainen tapahtuma, joka vaikuttaa sekä sisäiseen maailmaan (tunteet, ajatukset, kokemukset ja käyttäytyminen) että elinympäristöön (ihmissuhteet, työ ja harrastukset). Jokainen kokee sairastumisen yksilöllisesti.