Mikä on PAH?

Mikä on PAH?

Mikä on PAH?

Keuhkovaltimoiden verenpainetauti eli pulmonaaliarteriahypertensio (PAH) on harvinainen, vakava sairaus, joka voi ilmaantua missä iässä hyvänsä. PAH on pienten keuhkovaltimoiden sairaus, jossa suonet ahtautuvat tuntemattomasta syystä ja keuhkovastuksen lisääntyessä keuhkoverenkierto huononee.

Keuhkovaltimoiden verenpainetaudilla tarkoitetaan tilaa, jossa potilaan keuhkovaltimon keskipaine on levossa yli 25 mmHg (elohopeamillimetri) tai rasituksessa yli 30 mmHg, kun se on terveellä 14 mmHg. PAH on yleisnimitys tilanteelle, jossa keuhkovaltimoiden paine on pysyvästi koholla.

Suurin osa sairastuneista on naisia.
Terveellä ihmisellä keuhkojen verisuonet ovat joustavia ja ne pystyvät ottamaan vastaan lisääntyneen verimäärän ilman, että keuhkojen verenpaine nousee. Rasituksessa, kuten esimerkiksi kävelyssä, lihakset kuluttavat enemmän happea. Elimistö sopeutuu siihen lisäämällä sydämen sykettä, jolloin sydän pumppaa keuhkoihin enemmän verta.

Keuhkovaltimoiden verenpainetaudissa keuhkoverisuonten sileälihassolut lisääntyvät ja seinämät paksuuntuvat, jolloin suonet menettävät joustavuuttaan. Seinämiin voi myös muodostua arpikudosta. Näiden muutosten seurauksena verisuonet ahtautuvat.